Платонов Григорий Васильевич

Платонов Григорий Васильевич родился в 1919 году в 1-м Нахаринском наслеге Мегино-Кангаласского района Якутской АССР. Окончил 4 класса. До войны работал Секретарем местной комсомольской организации, а затем секретарем Нахаринского Сельсовета.
В июне 1941 году был призван на фронт. До 30 декабря 1942 г служил стрелком на границе Японии. В январе 1943 г. отправлен на службу в Западный фронт рядовым солдатом в 1314-й штурмовой стрелковый полк. В марте 1943 года, при освобождении города Вязьмы был тяжело ранен и отправлен в военный госпиталь. Подлечился в госпитале четыре месяца и ввиду с тяжелым ранением, 12 июля 1943 года был демобилизован и отправлен на Родину.
По приезду на Родину с 1943 по 1950 гг. работал Председателем 1 Нахаринского Сельского Совета. Потом до выхода на пенсию работал Секретарем 2 Нахаринского Сельсовета. С 1965 по 1978 гг года работал страховым агентом районного Государственного страхования.
Григорий Васильевич инвалид Великой Отечественной Войны 3 группы.
Награжден медалями: «Кавалер ордена Славы 3 степени», медаль «За победу над Германией в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.», «За доблестный труд в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.», Юбилейные медали и Почетные грамоты Президиума Верховного Совета Якутской АССР.
Женился в 1946 г. на Александре Михайловне, вырастили 10 детей и много внуков, правнуков
Помним, любим, гордимся!

Бэйэтин ахтыытыттан:
Мин 22 саастаах комсомолец Аҕа дойду көмүскэлин иһин Советскай Аармыйаҕа сулууспалыы 1941 сыл от ыйыгар ыҥырыллан барбытым. Сэрии буолбута ый эрэ курдук этэ, советскай норуокка куттал суоһаабыта, немецкэй аармыйа кимэн киирэн Москва таһыгар кэлбитэ. Соҕуруу Сталинградка күүстээх охсуһуу буола турарын, илин өттубутугэр немец союзнига, Япония саба түһээри бэлэмнэнэр сураҕын күн аайы истэбит. Байыаннай үөрэҕи Забайкальскай уокурукка Мальта Станцияҕа саҕалаабытым. 1941 сыл ахсынньыга Маньчжурияҕа, Япония границатыгар икки сыл службалаабытым. Байыаннай үөрэҕи күнүстэри-түүннэри ыыталлара. Рядовой саллаатынан пехотаҕа анаммытым. Онно Ленин комсомоллара өрүү инники кирбиигэ иһэрбит. Япония сэриитэ саба түһүө диэн кытаанах харабылга күнүстэри-түүннэри уочаратынан турарбыт. Үөрэх-иитии уонна практическай поска туруу кытаанаҕыттан куттаммат буоларга икки сыл устата үөрэннибит уонна границаны харабыллаатыбыт. Арҕаа фроҥҥа балаһыанньа өссө ыарахан, кутталланан иһэрэ. Немец сэриитэ харса суох кимэн киирэн Ленинграды төгүрүйэн Москва таһыгар кэлбитэ. Онон сэриигэ советскай норуокка И.В. Сталин этиитэ, ыҥырыыта радионан этиллибитин истэн баран, Забайкальскай байыаннай уокуруктан добровольнай куустэри сэриигэ атаарбыттара. Бастакы эшалон 1943 сыл тохсунньуга барбыта, мин 2-с эшалоҥҥа барсыбытым. Тимир суолунан айаннаан Москваҕа тиийэн тута фроҥҥа барбыппыт. Мин Калининскай фроҥҥа Вязьма куорат туһаайыытынан 1314-с штурмовой стрелковй полкаҕа түбэһэн сэриилэспитим. Арҕаа үүруллэн эрэр кэмэ. Сэрии бары фроннарынан Советскай Армия атаакалаан эрэр этэ. Мин 1943 сыл кулун тутарга штурмовой атаакаҕа киирэн иһэн хаҥас илиибэр бааһыран стройтан туораабытым. Ити бааһырыыбынан, госпитальга ус ый эмтэнэн баран дойдубар кэлбитим. Армияҕа үс сыл службалаан 1943 сыл от ыйыгар дойдубар кэлбитим. Кэлээт да сельсовет председателинэн үлэлээн барбытым. 1-кы Наахара нэһилиэгэр 1950 сылга диэри. Итиннэ 4 холкуоһу бөдөҥсүтүүнү ыыппытым. Кэлин бары холбоон «Победа» холкуос буолбуттара. 1946 сыллаахха ССКП чилиэнэ буолбутум. Онон партия эрэллээх саллаата буолан тыылга үлэбин саҕалаабытым.